De badkamer kitten. Hoe doe je dat?

Tips voor het professioneel afkitten van je badkamer

De badkamer kitten in 4 stappen! Kitcentrum.be

Is het tijd om in je badkamer de kitrand te vervangen of ga je je spiksplinternieuwe badkamer kitten? Het goed aanbrengen en afwerken van kit zit in de details. Hoe verwerk je sanitairkit het beste? Hoe breed moet je afwerkgereedschap zijn? De muur, de tegels in de douchecabine of je wasbak kitten? Het principe is voor iedere situatie in de badkamer hetzelfde. Met behulp van dit stappenplan kit jij ieder deel van je badkamer als een echte kitkoning(in)! 👸🏼

Benodigdheden:

Stap 1.  Het schoonmaken van de ondergrond

Een professioneel resultaat is de opsomming van de voorbereiding, het aanbrengen en de afwerking van de badkamer kit. De kit hecht het best op een droge, vet- en stofvrije ondergrond. Reinig de hechtvlakken daarom met een passende cleaner. Deze helpt bij het ontvetten vóór het kitten. Kies een cleaner van hetzelfde merk als de kit. Deze producten zijn namelijk op elkaar afgesteld. Dit zorgt voor een betere hechting. Breng de cleaner aan op de pluisvrije doek en reinig vervolgens de voeg. Wacht tot de cleaner droog is voordat je doorgaat naar stap twee. Deze zogeheten uitdamptijd duurt slechts enkele minuten.

Tip: Ga je een kitrand vervangen waar schimmel op stond? Reinig de voeg dan grondig met schimmelspray. Als je dit niet doet kan de oude schimmel makkelijk hechten aan je nieuwe kit, ondanks de schimmelbestendigheid. Zonde!

Stap 2. Het aanbrengen van rugvulling (optioneel)

Rugvulling is een schuimrubber dat bedoeld is om diepe voegen (dieper dan 15 mm) minder diep te maken. Op deze manier creëer je de juiste voegdimensies. In andere woorden: zorg je ervoor dat de diepte en breedte van de voegen de juiste maten hebben. Dit scheelt een heleboel kit en voorkomt een drie-puntshechting. 

Maar wat is nou de juiste breedte en diepte van de voeg? Er is een handige formule om dit te berekenen: Voegbreedte / 3 + 6. Laten we een voorbeeld nemen. In ons voorbeeld is de voegbreedte 27 mm. De juiste diepte is dus 27/3 =9 +6 = 15. De juiste verhouding is dus 27 mm bij 15 mm.

Tip: Met een plamuurmes druk je de rugvullling gemakkelijk in de voeg. Je kan het plamuurmes op de juiste diepte afplakken met tape. Zo krijg je constant de juiste diepte. 

Stap 3. Eventueel: het aanbrengen van een primer

Handig weetje! Een kit heeft ‘haakjes’ die hechten aan een ondergrond. Deze 'haakjes' verschillen per ondergrond en per kit. Om deze reden kan een primer noodzakelijk zijn. Een primer zorgt altijd voor een duurzame hechting. Een primer wordt vaak gebruikt bij bijvoorbeeld vettige ondergronden zoals kunststof, ondergronden met een constante waterbelasting en poreuze ondergronden. 

Stap 4. Siliconenkit aanbrengen 

De voorbereiding is klaar en het kitten kan beginnen! Heb je nog geen siliconenkit? Wij hebben een ruim assortiment sanitairkitten. Er zijn veel verschillende ondergronden waarop je kan kitten. Lees onze blog ‘Welke kit heb ik nodig voor mijn badkamer?’ om er achter te komen welke badkamer kit geschikt is voor jou. Gebruik bij natuursteen een speciale natuursteen kit

Het afsnijden van de tuit
Voordat we echt gaan beginnen te kitten gaan we kijken naar de tuit. Deze moet namelijk de juiste breedte hebben. Snijd de tuit af op de breedte van de voeg. Hierdoor breng je in 1 keer de juiste hoeveelheid kit aan. Dit voorkomt verspillen en maakt het afwerken van de kit straks een stuk makkelijker. Je kan de tuit veilig afsnijden met behulp van een kokermes. Snijd de tuit niet te schuin af. 

Het aanbrengen van de kit
Houd vervolgens d
e kitspuit recht op de voeg. Hierdoor ‘druk’ je de kit in de voeg en leg je het er niet op. Kit naar jezelf toe om makkelijk te doseren. Breng de kit rustig en geleidelijk aan. Zorg dat de naad goed gevuld wordt en er geen openingen en onderbrekingen zijn. Vul de gehele voeg voordat je naar stap vijf gaat.

Tip💡
Als je een onstabiel bad gaat kitten laat deze eerst vol lopen met water. Zo creëer je de maximale voegbreedte. Doe dit met koud water, want warm water zorgt voor waterdamp. Waterdamp kan de hechting of net aangebrachte kit beïnvloeden.

Tip💡
Zorg ervoor dat de badkamer en kit op kamertemperatuur zijn. Dit maakt het aanbrengen van de siliconenkit makkelijker.


Wij hebben voor deze uitleg gekozen voor Otto Chemie producten. Je kan, als je dat wilt, ook voor een andere kit kiezen.

Voor natuursteen en composiet kan je bijvoorbeeld kiezen voor de:

Voor andere ondergronden kan je de volgende kitten gebruiken:

Tip: Haal een goede kitspuit. Hier heb je ook je volgende klus profijt van.

Stap 5. Kit afstrijken 

Je wilt graag drie dingen bereiken bij het afwerken van de sanitairkit:

  1. Een functionele kitvoeg
  2. Een mooie kitvoeg
  3. Zo min mogelijk geklieder

Afwerkzeep
Voordat je de kit kan afmessen wil je dat het goed nat is van een afwerkzeep. Een afwerkzeep is speciaal ontwikkelt om de kit niet te laten verkleuren, de ondergrond niet te beschadigen én voorkomt dat de siliconenkit overal aan vast plakt waar dat niet moet. De Ottoseal afwerkzeep voor natuursteen is een afwerkzeep speciaal voor (duh) natuursteen en marmer. Heb je niet te maken met natuursteen? Dan wordt de Ottseal Afwerkzeep GL vaak toegepast.  Strijk niet af met een afwasmiddel. De organische resten hiervan zijn een voedingsbron voor schimmels.

Zorg dat zowel de voeg, je handen en het afwerkhoutje/spateltje goed nat van de zeep zijn. Breng de zeep vervolgens aan met een platte wegwerpkwast. (een spuitflacon kan natuurlijk ook maar hierbij spray je vaak te veel van de omgeving in met zeep wat later weer extra schoonmaken betekent)

De breedte van je Fugenfux
Weet je nog dat we zeiden dat de tuit net zo breed moet zijn als de voeg? Je wilt óók graag dat je afwerkgereedschap zo breed is als je tuit. Hierdoor sluit alles mooi op elkaar aan en krijg je ook als DHZ'er een fantastisch strakke kitvoeg. 

Het afstrijken
Hoe moet je kit afstrijken? Gebruik hiervoor je afwerktool. Denk na hoe je wilt dat het water van de kit afloopt. Als er water op blijft staan gaat de kwaliteit namelijk snel achteruit. Gebruik je handen om de overtollige kit van het spateltje te halen. Zorg er dan voor dat je handen (vingers) ook goed nat zijn. Als deze goed nat zijn blijft de kit hier ook niet op plakken.

De kit helemaal afgewerkt? Haal vervolgens een natte vinger rustig en licht drukkend over de kit. Met deze handeling verwijder je dus geen kit, maar druk je de kit licht aan. Dit drukt de kit iets dieper in de voeg voor een optimale hechting en verwijdert eventuele ribbels.

Wat je beter niet kan doen
We raden af om de sanitairkit met je vinger, de achterkant van een koker of een pvc-buisje af te strijken. Hierdoor ontstaat een holle voeg. Vliesvorming zorgt voor dunne randjes aan zijkant van de kit. Deze kunnen makkelijk loslaten of beschadigd raken. Dit is erg onnodig en hierom adviseren wij je om gebruikt te maken van het juiste kitgereedschap. Gebruik je vingers dus ook alleen voor de allerlaatste stap die we hierboven hebben uitgelegd. 

Droogtijd siliconenkit
Een siliconenkit hardt ongeveer 2 mm per 24 uur uit bij 23 °C. We horen je denken: 'Lekker belangrijk', wat je natuurlijk graag wilt weten is wanneer je weer kan douchen of in bad mag! De vuistregel is dat je na 24 uur je douche en bad weer belasten mag. Maar laat de badkamer kit zelf voorlopig met rust. Zit hier de eerste 72 uur niet aan. Dit komt doordat de droogtijd van sanitairkit in het midden en onderaan langer is. Belasting en water zijn geen probleem, maar je kan de kit nog makkelijk beschadigen of los trekken door er aan te zitten met je vingers of een doek.

Terug naar overzicht