• Voor 23:59 uur besteld morgen in huis
 • Gratis bezorging binnen België vanaf 50,-
 • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
 • Bpost pakjespunt: kies zelf wanneer je afhaalt
 • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-

Schuurpapier

Klik op een product voor details

Schuurpapier & handschuurblok | Bestel online | Kitcentrum

Schuurpapier is ongetwijfeld een belangrijk en bekend schuurmiddel voor het verwijderen van oneffenheden en gladmaken van oppervlaktes. Het wordt veel gebruikt in de bouw, meubelmakerij en in de houtbewerking. Er zijn verschillende soorten schuurpapier beschikbaar, elk schuurpapier heeft verschillende korrelgroottes.Schuurpapier & handschuurblok | Bestel online | Kitcentrum

Lees hier

Welk schuurpapier gebruiken?

De keuze van het juiste schuurpapier is essentieel voor een succesvolle schuurklus. Het schuurpapier is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes, variërend van grof tot fijn. Voor het verwijderen van oude verf of het gladmaken van ruwe oppervlakken, gebruik je een grovere korrel. Voor het afwerken van het oppervlak gebruik je een fijnere korrel. 

Waarom kiezen mensen voor een bepaalde soort schuurpapier? Vaak heeft dit te maken met het type materiaal dat wordt geschuurd en de staat van het oppervlak. Bij het schuren van hout wordt bijvoorbeeld vaak begonnen met een grovere korrel en wordt er geleidelijk overgestapt naar een fijnere korrel voor een gladder eindresultaat. Bij het schuren van metalen oppervlakken wordt vaak gekozen voor schuurpapier met een hogere korrelgrootte om krassen te voorkomen. Het kiezen van het juiste schuurpapier is dus afhankelijk van de specifieke klus en het gewenste eindresultaat. 

Over het algemeen geldt: hoe groter het getal van de korrel, hoe fijner het schuurpapier en hoe gladder het oppervlak zal zijn.

Verschillende korrel varianten

Bij schuurpads is het vaak makkelijker om een keuze te maken dan bij schuurpapier. Er zijn nameijk meer verschillende groftes schuurpapier, elk grofte is weer geschikt voor een bepaalde klus. Grof schuurpapier heeft een korrelgrootte tussen P40 t/m P80, het is geschikt voor het verwijderen van grove oneffeheden zoals roest of oude verflagen.

Middelgrof schuurpapier heeft een korrelgrootte tussen  P80 en P150, deze grofte wordt vaak gebruikt voor het afronden van hoeken, schuren van nieuw hout en het fijner schuren van oppervlakken vóór je deze gaat schilderen. Fijn schuurpapier heeft een korrelgrootte tussen P150 en P180, dit soort schuurpapier wordt gebruikt voor het schuren van goede verflagen.

Zeer fijn schuurpapier heeft een korrelgrootte tussen P200 en tot zelfs P600! Het is geschikt voor het opschuren van tussen nieuwe verflagen.

Ondergrond met een verflaag

 • Voor het verwijderen van alle verflagen ->  P80 t/m P180
 • Voor het schuren van een oude verflaag -> P120 t/m P180

Staal en ijzer

 • Kaal -> P100 t/m P150
 • Ontroesten -> P80 t/m P120

Houten ondergrond

 • Kaal -> P120 t/m P180

Beton en muren

 • Kaal -> P80 t/m P120

Aluminium, koper en verzinkt staal

 • Voor het ontroesten -> P80 t/m P120

Andere ondergronden:

 • Afbijtmiddel -> P150 t/m P180
 • Vulmiddel -> P120 t/m P180

Schuurpapier P40, P60 en P80 (Grof)

Grof schuurpapier kan gebruikt worden voor het verwijderen van oude verf en roest op staal. Ook wordt schuurpapier P60 wel gebruikt bij het grof schuren van hardhout, zachthout en aluminium.

Schuurpapier P100, P120 en P150 (Middel grof)

Schuurpapier P100 wordt meestal gebruikt om nieuw hout te schuren, schuurpapier P150 wordt gebruikt voor het schuren van redelijk intacte verflagen. Maar schuurpapier P120 daarentegen kan gebruikt worden voor beide toepassingen.

Schuurpapier P180, P200 en hoger (Fijn)

Schuurpapier met een grofte van P180 en hoger worden vaak gebruikt om bestaande goede verflagen op te schuren. 

Handschuurblok, voor gemakkelijk schuren

Met de hand schuren met schuurpapier of bijvoorbeeld staalwol is, zeker als je dit langdurig moet doen, niet altijd even prettig. Gelukkig is daar een oplossing voor! We hebben het over een handschuurblok (ook wel schuurbord genoemd). Dit is een handig hulpmiddel voor het gemakkelijk schuren van oppervlakken. Het is een rechthoekig blok met een handvat, die d.m.v. klemmen schuurpapier kan vasthouden. 

Omdat het schuurpapier met klemmen wordt vastgemaakt aan het blok, is het gemakkelijk om het schuurpapier te verwisselen. Hierdoor kan je altijd met de juiste korrelgrofte werken. Het  handschuurblok kan  gebruikt worden voor grote en kleine oppervlakken. het kan ook zelfs gebruikt worden om hoeken en randen te schuren! 

Tips bij schuren

Schuren is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het verbouwen, renoveren of opfrissen van huizen/meubels. Maar het kan echter een tijdrovende en vermoeiende taak zijn als je niet op de juiste manier aanpakt. Daarom geven wij jou een aantal tips voor het schuren, waardoor jij zo efficiënt mogelijk kan werken:

Gebruik de juiste korrelgrootte: Het kiezen van het juiste schuurpapier voor de klus is belangrijk. Gebruik een grovere korrelgrootte voor het verwijderen van oude verf of om ruwe oppervlakken glad te maken en een fijnere korrel voor het afwerken van het oppervlak.

Houd het schuurpapier vlak: Houd het schuurpapier vlak op het oppervlak dat jij schuurt om ervoor te zorgen dat je een gelijkmatige schuurbeurt krijgt. Vermijd het schuren met de randen van het schuurpapier, omdat dit leidt tot ongelijke slijtage en krassen.

Verander regelmatig van schuurpapier: Zorg ervoor dat je regelmatig van schuurpapier verandert om te voorkomen dat het schuurpapier verstopt raakt met stof en vuil. Wanneer het schuurpapier verstopt raakt, verliest het zijn schuurvermogen en kan het de oppervlakte niet meer efficiënt schuren.

Gebruik de juiste druk: Gebruik de juiste hoeveelheid druk bij het schuren met schuurpapier. Te veel druk kan het schuurpapier beschadigen en leiden tot ongelijke slijtage. Te weinig druk kan het schuurpapier laten "glijden" over het oppervlak, waardoor het niet effectief is.

Werk in één richting: Werk altijd in een uniforme richting bij het schuren van een oppervlak. Dit zal helpen om krassen en ongelijke slijtage te voorkomen. Als je in verschillende richtingen werkt, kan het leiden tot ongelijke slijtage en krassen op het oppervlak.

Maak het oppervlak (soms) vochtigHet vochtig maken van het te schuren oppervlak kan nuttig zijn bij bepaalde schuurklussen, zoals het schuren van gipsplaten of plamuur. Het vochtig maken kan helpen om stofvorming te verminderen en de levensduur van het schuurpapier te verlengen. Echter, het is belangrijk om te bepalen of vochtig schuren geschikt is voor het type materiaal dat wordt geschuurd en om de instructies van de fabrikant te volgen om mogelijke problemen zoals het opzwellen van hout of het ontstaan van roest op metalen oppervlakken te voorkomen.

Schuurpapier kopen

Schuurpapier kopen? Bestel je schuurpapier vandaag nog en ontvang het de volgende dag in huis! Opzoek naar professionele schuurpapier en handschuurblokken? Kitcentrum biedt een divers en breed assortiment aan in schuurpapier. Van normale schuurpapier tot waterdichte schuurpapier. Bekijk en bestel vandaag nog voor 23:59 zodat jij jouw bestelling morgen in huis hebt! Gratis verzending vanaf €50 in NL & BE.