Een trap kitten of lijmen?

Zo kies je de juiste kit en voer je deze klus het beste uit

Een goede trap moet natuurlijk veilig zijn, maar een mooie afwerking is ook van belang! Een losse of kapotte traptrede is niet fijn, maar een niet goed afgewerkte trap is ook geen gezicht. Het is dus logisch dat jij dit 'probleem' aan wilt pakken! Om je hierbij te helpen gaan wij je op deze pagina vertellen welke kitten en lijmen jij hier het beste bij kunt gebruiken en waarom we deze producten aanraden. Ook zie je op deze pagina de bijbehorende stappenplannen waardoor jij jouw klus als een pro gaat klaren! Trap kitten doe je zo | Beste kit en stappenplan | Kitcentrum.be

Snel naar een specifiek onderdeel van de blog? 


Trap kitten

Welke kit jij het beste kan gebruiken, heeft een beetje te maken met persoonlijke voorkeur. Er zijn twee veelvoorkomende opties: siliconenkit en hybridekit. Beide soorten blinken uit in flexibiliteit. Dit is een belangrijke eigenschap voor situaties bij trappen, omdat er veel beweging plaatsvindt. Het belangrijkste onderscheid tussen siliconenkit en hybridekit zit hem in de overschilderbaarheid. Maar wanneer kies je nou voor welke?

Veel mensen denken in eerste instantie zelfs aan het gebruik van acrylaatkit, maar dit is eigenlijk geen aanrader. Acrylaatkit heeft namelijk moeite om beweging op te vangen. Bij situaties op en rondom de trap zul je dus scheuren zien ontstaan in  een acrylaatkit.

Bij een trap zijn er diverse plekken die je kunt afdichten. Denk hierbij aan de voegen rondom traptreden en ook de aansluiting van de trap tegen de muur. Op beide plekken kan er redelijk wat beweging optreden, waardoor het belangrijk is om een flexibele kit te gebruiken om deze gebieden goed af te dichten.

Welke kit voor een trap?

Siliconenkit_voor_trap

Op basis van de hierboven gegeven informatie raden we je aan om een siliconenkit te gebruiken om jouw trap te kitten. Veel professionele traprenovateurs zijn fan van een goede siliconenkit. Wij merken dan ook dat de Ottoseal S110 populair is onder onze klanten die trappen afkitten. De Ottoseal S110 is een mat-ogende siliconenkit die verkrijgbaar is in onder andere bruin- en grijstinten. Hierdoor past er altijd wel een kleur perfect bij jouw trap!

Ben je nou toch van plan om na het kitten nog te overschilderen? Dan kun je het beste gaan voor een hybride kit. In dit geval raden we je aan om te kiezen voor de Hybriseal 2PS

Stappenplan trap kitten

Nu je weet welk type kit je moet gebruiken, kunnen we even kort de stappen doornemen om jouw trap te kitten. Bij dit stappenplan gaan we er van uit dat je de Ottoseal S110 (die we eerder hebben benoemd) gaat gebruiken. Gebruik jij nou een andere kit? Kijk dan goed naar de bijbehorende cleaners en afwerkmiddelen! Deze geven we altijd goed weer op de productpagina's.

Dan gaan we nu beginnen met de stappen:

  1. Voorbereiding: Veeg de plek waar je gaat kitten schoon met een handstoffer. Zorg ook dat je de ondergrond even goed schoonmaakt met een cleaner.
  2. Afplakken: Plak eventueel de randen van de 'voeg' af met een afplaktape. Hiermee voorkom je dat je kit op plekken krijgt waar dit niet moet. 
  3. Kit aanbrengen: Daarna kun je de koker in een kitspuit doen en de kit langzaam aanbrengen. Houd de kitspuit hierbij zo recht mogelijk op de voeg, zo 'duw' je de kit het beste in de voeg.
  4. Afstrijken: Vervolgens kun je de aangebrachte kit afstrijken. Spray de kit eerst in met een afwerkzeep, om er vervolgens met een kitspatel langs te strijken. Hierdoor voorkom je dat je alles er onder smeert. 

Traptredes en stootborden verlijmen

Hier gaan we jou vertellen met welke lijm traprenovaties het beste uitgevoerd kunnen worden. Niet elke standaard montagelijm is namelijk (goed) geschikt voor gebruik op een trap. Lees hieronder welke dat wel is!

Welke lijm voor een trap?

Beste_lijmkit_voor_trap

Voor het uitvoeren van traprenovaties worden vaak veel verschillende producten gebruikt. Dit werkt soms prima, maar er is een lijm die speciaal ontwikkeld is voor traprenovaties! Dit is de Frencken F12 Hybrid Stairs. Deze lijm is erg geschikt om overzet tredes en stootborden snel én goed te verlijmen. Het is een erg elastische en geluiddempende lijm, wat er voor zorgt dat beweging goed kan worden opgevangen en dus niet zal kraken. Het naklemmen van de tredes of stootborden is bij deze traprenovatielijm niet nodig!

Stappenplan traptreden en stootborden verlijmen

Net als vele andere klusjes, is het verlijmen van traptreden of stootborden niet enorm lastig. Het gaat er om dat je met een paar puntjes rekening houdt voor het beste resultaat. Door de volgende stappen te volgen gaat dit jou zeker lukken!

  1. Voorbereiding: Veeg beide ondergronden schoon met een handstoffer om al het vuil en stof te verwijderen. Hierdoor kan de lijm goed op beide vlakken hechten.
  2. Lijm aanbrengen: Breng de traprenovatielijm in rillen aan op één van de te verlijmen oppervlakken. 
  3. Stootbord of traptrede plaatsen: Doe dit door één keer goed aan te drukken. De lijm is laag visceus dat het zich onder normale druk goed verdeelt over het gehele oppervlak. Doe dit binnen 25 minuten na het aanbrengen van de lijmril!
  4. Overtollige lijm verwijderen: Komt er lijm door de randen heen? Geen probleem, dit kun je gewoon verwijderen met reinigingsdoekjes. Zijn er na verloop van tijd nog uitgeharde lijmresten? Dan moet je deze mechanisch verwijderen.

Tip!💡
Moet je aluminium profielen op afgelakt hout verlijmen? Spray de lijm dan vlak voor het sluiten van de verbinding even in met wat water. De F12 Hybrid Stairs van Frencken heeft namelijk vocht nodig om uit te kunnen harden.

Terug naar overzicht