PVC vloer lijmen

Welke PVC vloerlijm heb ik nodig? En hoe breng ik de lijm aan?

Welke lijm gebruik ik voor mijn PVC vloer?

Bovenstaande vragen spoken waarschijnlijk door jouw hoofd wanneer jij een mooie nieuwe PVC vloer wilt gaan leggen. Dit komt omdat het lijkt alsof er heel veel mogelijkheden en keuzes zijn. Hierbij gaan wij jou helpen. In deze blog ga jij leren welke verschillende PVC vloeren er zijn en welke PVC vloer lijm jij nodig hebt. Het lijkt allemaal veel moeilijker dan het is! Ook vind je hier een stappenplan voor het aanbrengen van een PVC vloerlijm. Even alle onderwerpen uit deze blog op een rijtje:

Keuzehulp_PVC_vloer_lijmen

Wat is een PVC vloer?

Als je op zoek bent naar een duurzame, stijlvolle en betaalbare vloer, dan is een PVC vloer jouw ideale optie. PVC vloeren zijn gemaakt van kunststof, maar lijken op hout. Doordat PVC vloeren van kunststof zijn, zijn PVC vloeren enorm duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Omdat PVC vloeren zo dun zijn, kun je deze goed gebruiken in combinatie met een vloerverwarming.

Er zijn twee soorten PVC vloer, namelijk klik PVC en plak PVC. Klik PVC is te leggen door middel van een klik systeem waarmee je de stroken in elkaar klikt. Plak PVC wordt gelijmd. In deze blog gaan wij dieper in op de lijm die jij nodig zal hebben voor plak PVC.

Het leggen van een plak PVC vloer hoeft niet lastig te zijn. Met behulp van de juiste PVC vloerlijm en goede gereedschappen is dit zo gepiept! Wij gaan jou in deze blog uitleggen welke lijm en gereedschappen jij nodig hebt om de klus te klaren.

Voordelen van een PVC vloer

 • Ideaal in combinatie met vloerverwarming
 • Eenvoudig te onderhouden
 • Duurzaam 

PVC vloer leggen met vloerverwarming?

Tegenwoordig willen/hebben veel mensen een vloerverwarming. Als je dit leest, dan jij waarschijnlijk ook! Een veelvoorkomende vraag op dit moment is of je een plak pvc vloer kan leggen in combinatie met een vloerverwarming. En zo ja, hoe?

Het antwoord op de eerste vraag is in ieder geval simpel: Ja! Het is zeker mogelijk om een PVC vloer te leggen in combinatie met vloerverwarming. De combinatie PVC vloer en vloerverwarming werkt juist heel goed! Dit komt door de dikte van een PVC vloer. PVC vloeren zijn enorm dun, waardoor de warmte goed door de vloer heen kan komen. Zeker bij een PVC vloer die je met lijm plaatst (dus geen kliksysteem). 

"Maar tast de hitte de lijm niet aan?"

Niet als je de Vinyl & PVC vloerlijm van Frencken gebruikt. Alle flexibele vloerlijmen van Frencken zijn warmtebestendig. 

Welke soorten lijm voor een PVC vloer zijn er?

Er zijn meerdere PVC vloerlijmen verkrijgbaar voor diverse toepassingen en situaties. Om jou gemakkelijk de juiste keuze te laten maken, leggen we de verschillen hier even uit. 

1. Frencken FV302 6 kg 
Dit is een universele en gebruiksklare dispersielijm voor flexibele vloerbekleding. Deze lijm is geschikt voor het verlijmen van elastische vloerbekledingen zoals LVT stroken, homogene en heterogene PVC in stroken of tegels, polyolefine én cushioned vinyl. Deze vloerkbekledingen zijn te verlijmen of veel ondergronden. Een paar voorbeelden hiervan zijn beton, (bak)steen, pleisterwerk en hout. 

Met deze universele lijm voor PVC vloeren zit je dus altijd goed. De lijm is naast de makkelijke verwerking ook nog eens direct beloopbaar! Dit gaat niet ten koste van de hoge eindsterkte.


 2. Frencken FV303 6 kg
Dit is een gebruiksklare en makkelijk verwerkbare lijm voor het permanent verlijmen van elastische vloerbekledingen. Deze makkelijke verwerking komt doordat deze lijm direct gebruiksklaar is en er niks gemengd hoeft te worden (net als alle andere PVC vloerlijmen in deze blog!). Deze lijm is geschikt voor het verlijmen van flexibele vloeren zoals PVC, LVT en Vinyl. Ook is deze lijm geschikt voor tapijttegels, geweven tapijt en naaldvilttegels. Tot slot een belangrijke eigenschap. Wanneer het nodig is, kun je deze lijm inzetten voor een verticale verlijming! 


3. Frencken FV304 5 kg
Dit is een oplosmiddelvrije contactlijm voor het verlijmen van PVC / LVT vloeren en stroken, maar ook tapijt met een PVC rug kan met deze pvc vloer lijm verlijmd worden. Deze materialen kunnen verlijmd worden op absorberende en perfect vlakke ondergronden. Een paar voorbeelden hiervan zijn beton, cement, gips en hout. Deze lijm heeft een enorm lange open tijd van wel 40 minuten! 


4. Frencken FV312 6 kg
Dit is een gebruiksklare en makkelijk verwerkbare lijm. Deze lijm is geschikt voor de verlijmen van flexibele vloeren zoals PVC, LVT en Vinyl. Ook is deze vloerlijm geschikt om speciale legpatronen. Deze direct beloopbare lijm voor pvc vloeren heeft een extra lange open tijd van zo'n 2 tot 3 uur.


PVC vloerlijm keuzehulp 

Elke PVC vloerlijm van Frencken heeft één of meerdere unieke eigenschap(pen) waardoor die zich van de rest onderscheidt. Deze zetten we ook even op een rijtje:

Vloerlijm wijzer Frencken

Hoe breng ik PVC vloerlijm aan?

Het is belangrijk dat jij zorgvuldig te werk gaat tijdens het leggen van jouw vloer. Logisch, want je wilt het in één keer goed doen. Een belangrijke stap is hierbij het aanbrengen van de lijm. Als je het stappenplan hieronder volgt, moet dit zeker goed komen.

Stap 1: Bereid jouw klus goed voor

Om te beginnen is het handig om jouw klus goed te bereiden. Dit houdt in dat jij met een aantal dingen rekening moet houden.

 • Ondergrond controleren
  Allereerst moet je er achter komen of jouw ondergrond compleet recht en glad is. Dit kan gemakkelijk met behulp van een waterpas. Is de ondergrond niet recht en glad? Dan moet je deze egaliseren. Is jouw ondergrond wel recht en glad? Dan kunnen we verder gaan. Waarom wij ondergrond zeggen, in plaats van ondervloer? Bij een plak PVC vloer heb je geen ondervloer nodig. Dit komt omdat je gebruik maakt van 'speciale' PVC vloer lijm. 
 • Oppervlakte opmeten
  Daarna komt het uittekenen van de situatie. Dit doe je om te berekenen hoeveel PVC stroken en PVC vloer lijm jij nodig hebt. Houdt hierbij ook goed rekening met alle hoeken in jouw kamer. Wij raden aan om rekening te houden met het aanschaffen van 10% meer materiaal dan je volgens de berekeningen nodig hebt. Dit komt omdat je ook in PVC stroken gaat snijden tijdens het op maat maken hiervan. Dit kan trouwens goed met een stanleymes. Een groot voordeel van een plak PVC vloer is dat je op elke gewenste locatie kan gaan beginnen. Dit komt omdat er, zoals bij een klik PVC vloer wél het geval is, geen vast legsysteem/legvolgorde in zit.
 • PVC vloer laten acclimatiseren 
  Dit houdt in dat de PVC stroken van te voren even op kamertemperatuur worden bewaard. Door dit te doen, passen de PVC stroken zich aan aan hun nieuwe omgeving. Dit voorkomt dat ze zullen krimpen of uitzetten na de verwerking. 

Stap 2: Maak de ondergrond schoon 

Dit doe je zodat de lijm goed kan hechten. Als jij lijm aanbrengt op een vieze en/of een stoffige ondergrond, kan er geen goede hechting ontstaan. Hierdoor kan de lijm zijn verlijmende eigenschappen verliezen. Dat is nou nét niet de bedoeling! Door gebruik te maken van een grote handstoffer kun jij de ondergrond makkelijk en snel schoon vegen. Voor het aanbrengen van de vloerlijmen die wij in deze blog laten zien is geen primer nodig. Het schoonvegen van de ondergrond is dus genoeg voor een goede hechting.

Stap 3: Breng een laag PVC vloerlijm aan 

Als de ondergrond schoon is, kunnen we beginnen met het aanbrengen van de lijm voor PVC vloeren. Veel mensen vragen zich af hoeveel lijm ze kunnen aanbrengen voordat ze moeten beginnen met het leggen van de PVC stroken. Wij adviseren hierbij om te kijken naar de opentijd van de lijm vloerlijm die jij gebruikt. Wij geven op onze productpagina's weer wat de opentijd van onze PVC vloer lijmen zijn. De opentijd geeft weer hoeveel minuten de vloerlijm 'open' kan liggen voordat je de PVC stroken aanbrengt. 

Lijm voor PVC vloeren breng je aan met behulp van de bijbehorende lijmkam. Veeg de lijm in een dunne laag uit over de ondergrond. Dit doe je zoals we hierboven hebben gezegd in kleine delen. Dat gaat het makkelijkste door op de grond te zitten en de grond voor jou te besmeren met de lijm. Door jezelf naar achteren te bewegen, kun je dit proces herhalen tot je een groot (door jou bepaald) oppervlak hebt belijmd.  Je zit met deze klus best lang op de grond. Wij raden daarom aan om kniebeschermers te gebruiken om knie- en rugklachten te voorkomen. 

Stap 4: Leg de PVC stroken op de grond 

PVC vloer lijm heeft (afhankelijk van welke je gebruikt) een afdamptijd. Deze afdamptijd geeft weer hoelang de lijm na het aanbrengen moet rusten voordat het zijn optimale sterkte bereikt. Heeft de vloerlijm een afdamptijd van 10 minuten? Dan leg je 10 minuten na het aanbrengen de PVC stroken neer. 

Weet je nog hoe we de PVC vloerlijm aanbrengen? De PVC stroken doen we andersom! Hier werken we dus niet achteruit, maar vooruit. Let hierbij wel op of de PVC lijm direct beloopbaar is. Wij geven op onze productpagina's goed weer bij welke PVC vloerlijmen dit het geval is. Waar je begint met leggen maakt zoals we eerder hebben gezegd niet erg veel uit. Dit moet je vooral zelf bepalen op basis van de vorm van de ruimte waar je je in bevindt. 


Hoe kit ik mijn PVC vloer netjes af?

Je hebt jouw gloednieuwe PVC vloer gelegd, maar je hebt het gevoel dat je nog iets vergeten bent? Dan kan dat goed kloppen. Wanneer jij jouw PVC vloer hebt gelegd zijn er waarschijnlijk nog randen bij de muren die niet netjes afgedicht zijn. Dit gaan we natuurlijk afkitten! Gebruik voor deze randen de Ottoseal S51. Dit is een siliconenkit die speciaal ontwikkeld is voor de afdichting van aansluitvoegen bij PVC en Linoleum vloeren. Deze afdichtingskit is in veel kleuren te verkrijgen waardoor er altijd wel één bij jouw PVC vloer past. Naast de Ottoseal S51 zijn er ook nog andere siliconenkitten verkrijgbaar die goed op PVC hechten.

Terug naar overzicht