• Voor 21:30 uur besteld morgen in huis
 • Gratis bezorging binnen België vanaf 50,-
 • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
 • Bpost pakjespunt: kies zelf wanneer je afhaalt
 • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-

Purschuim verwijderen? | Purschuim reiniger | Kitcentrum.nl

Hoe verwijder je purschuim en welke stappen kan je volgen? Hoe verwijder je uitgehard purschuim, hoe krijg je purschuim van je handen en hoe reinig je je purpistool? We vertellen je hier graag alles wat je moet weten over het verwijderen van purschuim. Purschuim verwijderen? | Purschuim reiniger | Kitcentrum.be

Purschuim verwijderen

Akelig spul om te verwijderen, tenminste, als je niet weet hoe. Je kan onze pur reinigers gebruiken om uitgehard pur te verwijderen, maar ook voor gemorst pur en om pur van je handen te verwijderen. Als eerst gaan we je duidelijk uitleggen hoe je uitgehard- en vers gemorst purschuim het beste kan verwijderen

Uitgehard purschuim verwijderen

Het verwijderen van purschuim kan aan de hand van een aantal stappen. Met de juiste materialen is het purschuim verwijderd in ongeveer 60 minuten. Wij hebben hieronder purschuim aangebracht op een rvs plaat. Zo kunnen we jou duidelijk laten zien hoe je purschuim het beste kan verwijderen. Let op! Deze tactiek werkt alleen voor niet-poreuze ondergronden. Bij poreuze ondergronden moeten we je helaas teleur stellen. Hier kan je veel purschuim verwijderen, maar om deze ondergrond helemaal pur-vrij te krijgen is vrijwel onmogelijk. 

 Wat heb je nodig?

1. Verwijder de purschuim met een afbreekmes

De eerste stap is zoveel mogelijk van het purschuim mechanisch verwijderen. Dit kan met behulp van bijvoobeeld een olfames. Als het een beetje loslaat kan je proberen het met je handen los te trekken. Blijf rustig snijden als dit niet lukt.

    

2. Breng de purschuim verwijderaar aan

Oke, het grootste gedeelte is dus weg gesneden. Dan zie je waarschijnlijk dat het oppervlak nog niet schoon is. Gaan we oplossen. Breng een dikke laag purschuim verwijderaar aan met behulp van een kwast. Dit mag je 30 minuten tot een uur in laten trekken afhankelijk van de soort pur schuim reiniger en hoeveel pur er nog op zit.

    

3. Verwijder de zacht geworden pur met een plamuurmes

Als de tijd verstreken is, heeft de purschuim verwijderaar de restanten purschuim zacht gemaakt. Je kan dus vervolgens de purschuim rustig verwijderen. Wij hebben dit gedaan met behulp van een plamuurmes. Zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet en de ondergrond niet beschadigd. Je zult merken dat sommige delen wat makkelijker los laten dan andere. Probeer het zoveel mogelijk weg te halen. In de 2e foto hieronder zie je dat het ons niet is gelukt om de resten in 1x weg te halen. We hebben de purschuim verwijderaar hierom nog een keer aangebracht zoals je ziet in de 3e foto hieronder. Laat het wederom rustig in trekken en probeer het opnieuw te verwijderen. Herhaal dit proces tot vrijwel alle purschuim verwijdert is.

      

4. Verwijder de purschuim verwijderaar met een vochtige doek

Het begint al ergens op te lijken! Het enige wat eigenlijk overblijft is de resten purschuim verwijderaar weghalen. Wij hebben gebruik gemaakt van vochtige doekjes. Deze reinigen namelijk erg goed en kan je weg gooien. Je kan vervolgens een droog doek gebruiken om de ondergrond droog te maken. Zo heb je niet al deze chemische producten in de wasmachine of aan schoonmaakdoekjes zitten waar je later het aanrecht  mee wilt afnemen. Deze doekjes zijn bovendien ook erg handig om je gereedschap mee schoon te maken.

     

Nog niet uitgehard purschuim verwijderen

Perongeluk gemorst? Handel dan snel! Eenmaal uit de bus wordt purschuim erg snel kleverig. Van niet-poreuze ondergronden is het vrij gemakkelijk te verwijderen zolang het niet is uitgehard. Dit kan je doen met behulp van de eerder genoemde handreinigingsdoekjes. Bij poreuze ondergronden krijg je het grootste gedeelte weg vaak weg. Het lastige is dat het in eventuele gaatjes kan komen. Hier ga je het dus niet meer uitkrijgen. Bij poreuze ondergronden wordt het wat meer 'geluk'. 

Hoe krijg je pur van je handen?

Pur kan je het gemakkelijkst van je handen verwijderen door de eerder genoemgde reinigingsdoekjes of purschuim verwijderaar te gebruiken. Maar voorkomen is beter dan genezen en het kan verstandig zijn om handschoenen te gebruiken. 

Geef de pur geen kans om op te drogen Stel dat je pur op je handen krijgt, dan wil je hier als de wiedeweerga bij zijn. Pur is namelijk verschrikkelijk plakkerig en als je niet snel bent heb je hele komende week pur aan je handen. 

Pur pistool schoonmaken

Superbelangrijk! Als je het pur pistool niet goed reinigt en de pur hard uit, kan je het niet meer gebruiken. Maar hoe doe je dat nou precies? Je moet in iedergeval gebruik maken van een purschuim reiniger zoals bijvoorbeeld de Illbruck PUR reiniger AA290 of de Zwaluw Pistoolreiniger

 Gebruik je vaak pur? Dan raden we aan je pur pistool te reinigen op de volgende manier: 

 1. Draai de bus purschuim van je pur pistool.
 2. Maak als eerst het schroefdraad schoon. Doe dit met je purverwijderaar. Maak het vervolgens schoon met behulp van een doek. Je maakt het schroefdraad als eerst schoon zodat de reiniger niet vast komt te zitten aan pistool 
 3. Draai de pistool reiniger vervolgens op het pistool. Spuit het pistool uit. Doe dit totdat de reiniger er kleurloosuitkomt.
 4. Leg je PUR pistool vervolgens 15 minuten weg met de reiniger erop. Nu kan de reiniger goed inwerken.
 5. Draai de pistool reiniger van het pistool. Verwijder de restantent met een schone doek. 

Als je de volgende keer gaat purren moet je het pistool dus goed door spuiten! Dit kan veel werk zijn voor iedereen die niet vaak purschuim gebruikt. Je kan dus ook kiezen voor een spray nozzle of purschuim met een slangetje.

Pur je regelmatig? Dan kan je het pistool reinigen op de volgende manier: 

 1. Draai de bus purschuim van je pistool. Zorg dat de venitilatie opening van je af is. 
 2. Maak als eerst het schroefdraad schoon. Doe dit met je purverwijderaar. Maak het vervolgens schoon met behulp van een doek.
 3. Maak het schroefdraad schoon met de purschuim verwijderaar. Hierdoor plakt de reiniger niet vast op het pistool. 
 4. Zet direct een nieuwe bus op de purspuit. Spuit vervolgens de pur totdat het uit het pistool komt.
 5. Pur moet altijd verticaal bewaard worden. Zet de pur spuit weg met het pistool erop.

Deze twee manieren zijn niet zomaar verzonnen. Wil je een duidelijkere uitleg? Dat leggen we uitgebreid uit in de categorie: PUR pistolen