• Voor 21:30 uur besteld morgen in huis
  • Gratis bezorging binnen België vanaf 50,-
  • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
  • Bpost pakjespunt: kies zelf wanneer je afhaalt
  • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-

Stopverf & Stopverf vervanger

Speciaal voor monumentenglas

Stopverf & vervangers | voor monumentenglas | Kitcentrum

Zelfs de beste stopverf en stopverf vervangers moeten vervangen worden. Oude stopverf kan zijn verschimmeld, beschadigd of gewoon lijden onder ouderdom. Wij hebben de beste stopverf en stopverf vervangers voor jouw klus! We vertellen je graag alles over:Stopverf & vervangers | voor monumentenglas | Kitcentrum

  • Stopverf vervangen door kit 
  • Het verwijderen van stopverf
  • Het aanbrengen van stopverf

Stopverf vervanger

Stopverf kan vervangen worden door kit, oftewel een stopverf vervanger. Het is een goed alternatief op traditionele stopverf en brengt enkele belangrijke verschillen met zich mee. Kiezen voor een stopverfvervanger of niet is helemaal aan jou. Er is geen goed of fout in die keuze. Kijk goed naar de verschillen en bepaal zelf wat bij jou past. 

Misschien is de eerste vraag die naar boven komt: ‘Oke, maar welke heb ik dan nodig?’. Gelukkig is er, zoals we net al hebben gezegd, geen goed of fout in de keuze. Wat wij belangrijk vinden is dat jij de verschillen begrijpt tussen traditionele stopverf en een stopverf vervanger. Zo kan je zelf bepalen welke het beste past bij je klus. Ben je opzoek naar een traditionele stopverf? Kies dan de Zwaluw Profstop. Ben je opzoek naar een goede stopverf vervanger? Dan raden wij de Renoseal aan.

Stopverf verwijderen

Stopverf dat in een slechte staat of verrot is moet natuurlijk vervangen worden. De eerste stap is het verwijderen van de oude stopverf, dat is logisch... Maar wat is nu de beste manier om dit te doen en wat heb je nodig?

De benodigdheden: 

Alle benodigdheden verzameld? Top! Nu kan je de oude stopverf verwijderen aan de hand van de volgende stappen: 

Stap 1: Het gros van de stop verwijderen
Het is belangrijk om het grootste gedeelte van het stopverf als eerst te verwijderen. Hiervoor gebruik je een hamer en een hakmes. Je wilt de stopverf verwijderen door de hakbijl in de stopverf te zetten en met behulp van de hamer de stopverf er rustig uit te tikken. Houdt je hakmes hierbij zo horizontaal mogelijk zodat je niet in het hout hakt. Ook moet je het hakmes iets van de achterste rand afhouden. Zo voorkom je dat je het lood of glas beschadigd tijdens het hakken. Je zult zien dat er delen stopverf aan het lood en hout blijven plakken. Hoe je dit verwijderd lees je in stap twee. 

Extra tip: 
Je gaat tijdens het uithakken merken dat sommige delen stopverf eruitspringen, omdat het droog is. Maar op sommige plekken kan de stopverf ook nog goed (natter) zijn. Dit maakt het taaier en er lastiger te verwijderen. Wat je in dat geval wilt doen is als eerst ‘los tikken’. Dit doe je door je hakmes loodrecht op het midden van de stopverf te zetten en vervolgens rustig te tikken terwijl je van boven naar beneden gaat. Je zult zien dat het barst en eruitspringt. Vervolgens kan je je hakmes er weer horizontaal onder zetten om het voorzichtig te verwijderen.  

Stap 2:  De restjes verwijderen
En hoe verwijder je die vervelende restjes? Als eerste gebruik je een verfkrabber. Deze gebruik je om het hout zo schoon mogelijk te maken. Je kan de punt van de glasschraper gebruiken voor de moeilijk te bereiken hoeken. Vervolgens gebruik je de glasschraper om de stopverf bij het lood te verwijderen. Dit is allemaal even priegelen, maar je zult zien dat het uiteindelijk erg schoon wordt.

Het kan zijn dat je nu houtrot ziet in je kozijn. Om dit te verhelpen raden we je aan een houtrotvuller te gebruiken. 

Stopverf aanbrengen

Nu alle stopverf verwijderd is, kunnen we kijken hoe je nieuwe stopverf aanbrengt. Wat heb je nodig en wat is volgens ons de beste manier? 

De benodigdheden voor traditionele stopverf: 

Traditionele stopverf aanbrengen kan via de volgende stappen:

Stap 1. Het aanbrengen van de stopverf
Stopverf is een soort klei. Wat we je aanraden is een soort bolletje te draaien. Vervolgens kan je het met je duim stukje voor stukje langs het raam drukken. Dit kan even prutsen zijn, maar gaat erg snel als je het in de vingers hebt.  

Stap 2. Het afwerken van de stopverf
Nadat je het rondom hebt aangebracht wil je het graag strak afwerken. Je kan met behulp van een stopverfmes de stopverf straks langs het glas afwerken. Pas natuurlijk wel op voor het glas. Strijk het vervolgens met je vingers mooi glad. Dit klinkt vrij makkelijk, maar voor de onervaren klusser kan dit een uitdaging zijn. 

Stopverf vervangers aanbrengen kan via de volgende stappen:

De benodigdheden voor stopverf vervanger: 

Stap 1: Het afplakken van het glas en hout (optioneel)
De eerste stap is gelijk optioneel. Je kan als je wilt het glas of hout afplakken met de beste afplaktape. Op deze manier verzeker je jezelf van een strakke lijn en ben je beschermt tegen knoeien. 

Stap 2: Het aanbrengen van de stopverf vervanger
Je wilt de stopverfvervanger graag goed aanbrengen. Dit betekent vanaf het lood naar de rand. Wat wij aanraden is de tuit op deze breedte recht af te snijden. Houdt de kitspuit loodrecht op de voeg en breng het drukkend aan in een vloeiende beweging. 

Stap 3: Het afwerken van de stopverf
Voor het afwerken wil je graag een afwerkzeep en het juiste afwerkgereedschap gebruiken. Maak de stopverfvervanger goed nat en strijk het af met het afwerkhoutje. Gebruik het houtje om het overtollige weg te halen én om de stopverfvervanger goed in de voeg te drukken.