• Voor 21:30 uur besteld morgen in huis
  • Gratis bezorging binnen België vanaf 50,-
  • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
  • Bpost pakjespunt: kies zelf wanneer je afhaalt
  • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-

PVA lijm

Klik op een product voor details

PVA Lijm kopen? | Nummer 1 in houtlijm! | Kitcentrum

Op het gebied van hout- en constructielijmen worden veel verschillende termen gebruikt om het type lijm te onderscheiden. Eén van die termen is PVA lijm. Op deze pagina vertellen we jou wat PVA lijm is en waarom dit niet exact hetzelfde inhoudt als de term houtlijm.PVA Lijm kopen? | Nummer 1 in houtlijm! | Kitcentrum

Wat is PVA lijm?

PVA lijm staat ook wel bekend als de witte houtlijm. Veel houtlijmen zijn eigenlijk ook PVA lijmen. Deze lijmen hebben namelijk allemaal een PVA basis. PVA, of PVAc, is een afkorting voor polyvinylacetaat. PVA lijm staat erom bekend veel gebruikt te worden bij het verlijmen van hout en knutselprojecten. De PVA lijmen die je bij ons op de website vindt, zijn speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van hout!

De reden waarom we er niet voor kiezen om alle houtlijmen óók PVA lijmen te noemen, is dat wij ook houtlijmen op polymeerbasis in ons assortiment hebben. Deze lijmen hebben weer andere eigenschappen dan PVA lijmen.

Hoe breng je PVA lijm aan?

Voordat je PVA lijm aanbrengt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout schoon en stofvrij is. Stof kan namelijk de hechting van de lijm verminderen doordat er een laagje ontstaat tussen de lijm en het hout. Ook is het essentieel om te controleren of het hout niet te vochtig is. Als er te veel vocht in het hout zit, kan de lijm niet goed intrekken.

Let bij het aanbrengen van de lijm ook op de open tijd en de droogtijd. De open tijd is de maximale tijd die mag verstrijken tussen het aanbrengen van de lijm op het hout en het samendrukken van de houtdelen. De droogtijd geeft aan hoelang het duurt voordat de lijm volledig is uitgehard.

Verder is een goede pasvorm van de verbindingen belangrijk. De delen moeten precies op elkaar aansluiten voor een optimale hechting. Als er kieren of spleten zijn, verliest de lijm kracht. Als de pasvorm niet perfect is, is het aan te raden om bruislijm te gebruiken, omdat deze de ruimtes kan opvullen dankzij zijn vulvermogen.

Wanneer gebruik je PVA lijm?

PVA lijm is handig voor verschillende soorten verbindingen. Je kunt het gebruiken voor bouw- en vlakke verbindingen. Denk aan dingen zoals drevels, veren, zwaluwstaarten, pen- en gatverbindingen, en montagelijmen. Het werkt ook goed voor het vastmaken van gevelbetimmeringen, deuren en tuinmeubelen.

Daarnaast kun je PVA lijm ook gebruiken in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens. Het is geschikt voor het vastmaken van allerlei soorten hout, zoals harde, zachte en exotische houtsoorten, fineer- en hardkunststofplaten (zoals Duropal, Print HPL, Formica, Resopal, enzovoort), CPL-folie, spaanplaat, multiplex, MDF, hardboard en alle andere soorten houtachtige materialen.

Ben je opzoek naar zo’n PVA lijm? Dan raden wij aan om te kiezen voor de Nova Col D3 LF van Frencken. Dit is een oplosmiddelvrije en waterbestendige PVA lijm voor het verlijmen van hout.

Bekijk de Nova Col D3, een PVA lijm die binnen en buiten te gebruiken is

PVA lijm kopen bij Kitcentrum

Opzoek naar PVA lijm? Op Kitcentrum.be vind je de beste lijmen om houten constructies te verlijmen. D2, D3 en D4 lijmen verpakt in flacons en emmers, noem het maar op! Voor 23.59 besteld = morgen al in huis.