Een kachel, barbeque of openhaard kitten

Hoe doe je dat? 

Das wel even spannend. Of nouja, zo lijkt het vaak. Het enige wat je nodig hebt voor het afkitten van je kachel, barbeque of openhaard (en eigenlijk alle andere warme omgevingen) is een goede hittebestendige kit en een paar handige tips. In deze blog gaan we je precies uitleggen hoe je dit doet en waar je op moet letten.De kachel kitten | Tips en Tricks | Kitcentrum.be

Een paar belangrijke tips vooraf: 

  1. Bepaal de temperatuur waar de kit tegen bestand moet zijn. Kitten zijn bestand tegen verschillende temperaturen. Hittebestendige siliconenkitten zijn na volledige uitharding vaak bestand tegen ongeveer 300 ℃. Maar in sommige gevallen zoals in de openhaard kan dit te laag zijn. Nou, daar zijn speciale kitten voor die hittebestendig zijn tot soms wel 1500 ℃. 'Normale' siliconenkitten zijn hittebestendig tot ongeveer 180 graden ℃ afhankelijk van het product.
  2. We praten in deze blog over een hittebestendige kit. Dit betekent dat de producteigenschappen niet verloren gaan bij hoge temperaturen. Dit is absoluut niet hetzelfde als brandwerend. 
  3. Bepaal of de voeg veel beweegt. Een siliconenkit is blijvend flexibel en is geschikt voor voegen waar veel beweging is. De Zwaluw Fire Sealant wordt keihard na volledige uitharding. Het is daarom niet geschikt voor voegen waarbij de ondergronden los van elkaar bewegen

Ben je opzoek naar een kit voor deze klus? Bekijk dan de categorie hittbestendige kit. De temperaturen en kleurmogelijkheden staan duidelijk aangegeven. 

Hoe dan? 

Ja dat is de vraag... Zoals aangegeven is het niet lastig. De werkwijze is vergelijkbaar met andere kitklussen. Toch zijn er aparte tips & tricks die het jou nog makkelijker maken.

Benodigdheden:

Stap 1. Het reinigen van de voeg

De eerste stap is het reinigen van je voeg. Kit hecht het beste op een vuil- en vetvrije ondergrond. Je wilt voorkomen dat er viezigheid in de naad zit. Vooral bij een kachel, openhaard of barbeque is dit wel een dingetje. As en envetuele etensresten kunnen er een aardige kliederboel van maken. Je kan de ondergrond stofvrij maken met behulp van een handstoffer, maar als je in dit geval een stofzuiger gebruikt, is dat begrijpelijk. Maak het grondig schoon. Je wil niet tijdens het kitten eventuele resten terug in de voeg blazen. Niet-poreuze ondergronden kan je voorbehandelen met een cleaner

Stap 2. Het prepareren van de kitspuit en openen van de koker

De koker kan je het best openmaken met de daarvoor bedoelde tuitensnijder. Vrij gemakkelijk, maar je wilt het graag ook op een veilige manier doen. Snijd vervolgens de spuitmond af op de juiste breedte. Deze knip je gemakkelijk met hetzelfde gereedschap. Je kan de breedte van de spuitmond vervolgens controleren door de spuitmond over de voeg te halen. Als het de gehele voeg bedekt is, is de tuit breedt genoeg. Schuif vervolgens de drijfstang naar achter en plaats de koker in de kitspuit.

Stap 3. Het aanbrengen van kit

Nog een laatste tip vooraf. Gebruik je de Zwaluw Fire Sealant en heb je een extreem absorberende ondergrond? Dan dient de ondergrond licht bevochtigd te worden met water. Je wilt de ondergrond eerst een beetje verzadigen, waardoor het niet de vocht uit de kit trekt. Als je dit niet doet bestaat de kans dat de kit niet correct uithardt en kan het later de producteigenschappen zoals de hittebestendigheid niet garanderen.

De voeg is schoon en de koker is geprepareerd. Tijd om te kitten!

Oké, nu gaan we het echt hebben over de HOE. Houd de kitspuit bijna recht op de voeg. Laat de kit rustig uit de spuitmond stromen en vul de voeg goed. Werk in werkwijze naar jezelf toe, dat is het makkelijkst. Zorg dat er geen onderbrekingen zijn. Vul de volledige voeg voordat je doorgaat naar de volgende stap. 

Stap 4. Het afwerken van de kitvoeg

Nu misschien wel het spannendste gedeelte, het afwerken van de kitvoeg. Met het juiste afwerkgereedschap en een afwerkzeep gaat het zeker lukken. Wat je wil, is dat de kit eigenlijk nergens op blijft plakken. Dat is het doel van een afwerkzeep. Zorg ervoor dat zowel je afwerkgereedschap en je handen zeiknat zijn van het zeep. Steek de kit rustig af. Zorg voor een gelijkmatige druk tijdens het afmessen van de kitvoeg. Haal vervolgens 1x je vinger, die nat is van de finisher, over de kitvoeg en druk het voorzichtig aan. 

Twijfel je over het juiste afwerkgereedschap? Daar geven we meer tips over in de blog 'kit afstrijken'

Belangrijk om de kitvoeg na het afwerken goed na te spoelen. Eventuele achtergebleven zeepresten kunnen een negatieve invloed hebben op je ondergrond.  

Na het afwerken...

De kit is hittebestendig en is bestand tegen de omstandigheden die je mag verwachten bij een barbeque, kachel of openhaard. Hoe warmer het wordt, hoe harder de kit wordt. Als de kachel aanstaat is het (de Zwaluw Fire Sealant) bijna een soort steen-achtige substantie. Er kunnen ook prima kolen of flammen tegen de kit aankomen. Let er op dat de kit pas tegen extreme temperaturen kan na volledige uitharding. Het is ook aan te raden om (in ieder geval de eerste keer) de temperatuur geleidelijk op te voeren. Eventuele vocht resten kunnen anders namelijk tot blaasvorming leiden. 

Terug naar overzicht