Tips en tricks voor koude dagen ❄️☃️

Voor kit, lijm en pur

Brrrr.... 't wordt koud hè? Met de juiste voorbereiding is dit 'probleem' voor jou zo opgelost. Dikke sokken aan, een mutsje op en je hebt het al snel wat warmer. Ook met kitten, lijmen en puschuim is de juiste voorbereiding het halve werk. Temperaturen hebben invloed op de levensduur en verwerkbaarheid van deze producten. In extreme gevallen zorgen temperaturen ervoor dat de producten niet meer te gebruiken zijn. De juiste tips en tricks zorgen ervoor dat je dat voorkomt in de winter. Voorbereiden op de winter ❄️☃️ - Kit tips en tricks - Kitcentrum.be

In deze tips & tricks ga je lezen

Het aanbrengen van kit en lijm bij kou

Geen zorgen, HOE je de kit en lijm aanbrengt veranderd niet. Vooral binnen blijven de omstandigheden vrijwel hetzelfde. Maar zodra je buiten gaat klussen zijn er verschillende omstandigheden waar je rekening mee wil houden. Hieronder een paar punten waar je rekening mee wil houden:

  • Zorg dat de ondergrond vrij is van ijs en condenswater. Vooral siliconenkit hecht niet/nauwelijks op vochtige ondergronden.
  • Bij het verwerken van kit mag de temperatuur niet onder de +5 °C zijn. Dit komt doordat er een onzichtbaar laagje ijs of water op de ondergrond kan liggen. Dit heeft een negatieve invloed op de hechting. Dit heeft verschillende redenen bij verschillende kitten. Acrylaatkit is op waterbasis. Bij lage temperaturen bevriest de kit voordat het uitgehard. Watervrije kitten (polymeer, pu en siliconen) hebben vocht nodig om uit te harden. Onder de 5 °C kan er een tekort zijn aan luchtvochtigheid. Hierdoor hard de kit niet/nauwelijks uit. 

Je gaat zo lezen hoe je verschillende producten kan beschermen tegen kou. Een handige tip vooraf is het hebben van de juiste (verwerkings)producten. Zorg ervoor dat je beschikt over:

Opzoek naar de kitten, lijmen of purschuim? Wij hebben verschillende soorten acrylaatkit, siliconenkit, beglazingskit, montagekit en purschuim op voorraad.

Acrylaatkit beschermen tegen kou

Als eerst gaan we kijken naar kitten op acrylbasis. Deze kitten zijn relatief goedkoop, omdat ze voor een heel groot gedeelte bestaan uit water. Een acrylaatkit hard uit doordat het vocht uit de kit verdampt. Acrylaatkit is het gevoeligst voor lage temperaturen. Het water in deze kit kan bevriezen waardoor het niet meer te gebruiken is. Hieronder de beste tips voor het bewaren en vervoeren van acrylaatkit. 

  • Beperk het vervoeren onder het vriespunt. Acrylaatkit bevriest uiteraard niet zomaar. Denk aan een flesje water. Je kan het echt wel vervoeren zonder dat het bevriest. Maar voorkomen is beter dan genezen. Krijg je de kans, dan is voorin de auto bij de verwarming zeker de beste plek. 
  • Laat acrylaat niet in de auto liggen tijdens het klussen of in de nacht.
  • Heb je een doosje acrylaatkit achter de hand? Bewaar het boven de +5 °C, doen wij ook in het magazijn 😉

Benieuwd wat er gebeurt als je acrylaatkit verwerkt als het bevroren is geweest? Dat zie je in de onderstaande video van Otto Chemie.

Bekijk de video

Watervrije kitten en lijmen beschermen tegen kou

Met watervrije kitten en lijmen bedoel wij kitten en lijmen op basis van polymeer, polyurethaat (pu) en siliconen. Deze watervrije kitten bevatten een minimale hoeveelheid water en harden uit doordat de kit in contact komt met luchtvochtigheid. Doordat er een minimale hoeveelheid water in zit (overal zit een beetje water in) heeft dit ook effect op de invloed van temperaturen. Siliconen-, pu en polymeerkitten bevriezen namelijk niet/nauwelijks. Hieronder de juiste tips om deze kitten te bewaren, verwerken en te vervoeren. 

  • Het permanent opslaan onder het vriespunt wordt niet aanbevolen.
  • Producten moeten voor het verwerken op kamertemperatuur worden gebracht. Is de kit of lijm te koud? Dan kan je het in lauw water plaatsen. Hierdoor komt het product rustig op de juiste temperatuur. 
  • Deze producten kunnen vervoerd worden onder het vriespunt. 

Verwerking watervrije kitten en lijmen

Er zit niet veel risico in het vervoeren en opslaan van deze kitten en lijmen. Maar toch zorgt de juiste voorbereiding altijd voor minder problemen. Hierboven heb je gelezen dat watervrije kitten en lijmen aangebracht 'moeten' worden op kamertemperatuur. Niks moet natuurlijk, maar het maakt de klus wel makkelijker. Dit heeft allemaal te maken met de verwerkingssnelheid. Koude kit en lijm heeft een negatieve invloed op de verwerkingssnelheid. Hieronder ga je lezen waarom:

  • Siliconen, pu- en polymeerkitten worden stug, oftewel harder door de kou. Bij lage temperaturen komt de kit dus trager uit de koker. Hierdoor moet je harder knijpen. Vervelend voor je onderarmen én je gaat hierdoor zeer waarschijnlijk trager werken.
  • Lage temperaturen hebben invloed op uitharding. Dit komt dus door de afwezigheid van luchtvochtigheid. Hierdoor kan je bijvoorbeeld polymeerkitten minder snel overschilderen.
  • Doordat het stug wordt, is het lastiger af te werken. Zelfs met het juiste afwerkgereedschap.

Purschuim beschermen tegen kou

Ook purschuim moet beschermd worden tegen de kou. Dat doe je het best met de onderstaande tips. 

  • Purschuim wil je het liefst bewaren tussen de 5°C en 25°C. 
  • Purschuim kan aangebracht worden (graag zelfs) op vochtige ondergronden.
  • Je wil purschuim het liefst verwerken als het product op kamertemperatuur is. Bij lage temperatuur kan de opbrengst per bus verminderen.
  • Toch last van een koude bus? Je mag purschuim NOOIT verwarmen met een warmtebron. De gassen in de bussen zijn lichtontvlambaar. De bus kan hierdoor ontploffen. Je mag de bus voorzichtig opwarmen in lauw water. 
  • Sommige purschuimen (zoals de illbruck FM330 en illbruck FM350) kunnen worden verwerkt tot -10 °C. Breng ze alleen liever niet aan op bevroren ondergronden. Net als bij kit en lijm is er vocht nodig voor de uitharding. Bij bevoren ondergronden ontbreekt de aanwezigheid van water. 

De juiste beschermmiddelen tegen kou

Wil je graag doorwerken tijdens de winter? Dan is het niet alleen fijn om je producten goed voor te bereiden. Ook het warm en droog houden van je handen is wel fijn. Een goed begin is met warme handen beginnen aan de klus, maar hoe houd je ze warm? Door gebruik te maken van de juiste handschoenen natuurlijk.

Thermo werkhandschoenen

Werken met koude handen is vervelend én ook nog eens een belemmering. Je kan een hele goede kitspuit hebben, maar met je bevroren handen de handel inknijpen is niet iets wat je te lang wil doen. Om dit te voorkomen kan je de OXXA X-Frost Winter Werkhandschoenen gebruiken. Dit zijn handschoenen die je handen lekker warm houden, maar ook het werken makkelijk houden. Je handen zijn warm tot -30 graden°C. De koudste dag ooit gemeten in Nederland is 27 januari 1942. Die dag was het - 27,4 °C. De kans dat je koude handen zou hebben gekregen op de allerkooudste dag van Nederland is met deze handschoenen is dus niet zo groot. 

Terug naar overzicht